Sonntag, 19. April 2009

CIKOLATA KREMALI FRAMBUAZLI BOHCALAR








Selam arkadaslar,
bu haftanin basindan beri güzel devam eden havalarin yüzünden nerdeyse hergün bir yerlere gezmeye dolasmaya gittik. Elda'larin okullarida tatilde oldugu icin hem kizim hemde Umut'un acisindan cok güzel oldu, yarin ise okullar yine basliyor, bu büyük yaz tatilinden önceki son ara tatiliydi.

Elda ve Umut evde olduklari zaman ise sürekli firsatini yakaladikca maskaraliklar yapiyorlar, bende önlerinde fotograf makinamla onlari güzel anlarinda yakalamaya calisiyorum, yine öyle bir günde bu üstte bulunan resimler ortaya cikti, maasallah kücük bebegim ablasiyla harika anlasiyor, simdilik diyelim nazar degmesin.

Umut bebek büyüdükce bol sohbet, daha cok ilgi ve alaka istemeye basladi, bunun cok iyi farkindayim, altini bezlerken hep bir sohbet muhabbet icindeyiz, adeta gözümün icine bakiyor konusayim diye ve güzel olanida kendisinin bana eslik etmesi, kahkahalarla bebekce konusmalarina bayiliyorum onun.

Sacli bebeklere bayiliyorum, Umut'unda güzel saclari vardi yeni dogdugunda fakat su son zamanlarda yatagindan farkettim bir cok sacini oda ayni benim gibi kaybetmeye basladi, yavrum insallah bu gidisle kel kalmaz.

Parkta gezerken babasi Umut'a cayini iciriyordu, o resim daha bu hafta ortasindan.

Bugün de tatilin son günü niyetine babamiz Elda'yi dayilariyla ve diger kuzeni Ilhan'la birlikte kapali-acik miks bir yüzme havuzuna gittiler, ben evde kaldim, Umut uyurkende bu bohcalari hazirladim.

Sizlere ben bu hamur tarifini veriyorum ama sizlerin kendi kullandiginiz bir bisküvi tarifiniz varsa sizler onuda kullanabilirsiniz, ben hamura unu ekledikten sonra fazla karistirdim sanirim onun icin benim hamurum firindan ciktiktan sonra söndü!!!

CIKOLATA KREMALI FRAMBUAZLI BOHCALAR

Malzemeleri:

Hamuru icin:

- 4 yumurta
- 1 yumurtanin sarisi
- 70 gr seker
- 1 poset vanilya sekeri
- 80 gr un
- 1 bicagin ucuyla kabartma tozu

Dolgusu icin:

- 1 paket cikolatali krem santi
- 125 gr frambuaz veya baska bir cesit taze meyva
- pudra sekeri

Yapilisi:

1. Yumurtalari ve yumurta sarisini bir kabin icinde en yüksek devirde 1 dakika el mikseriyle cirpiyoruz. Seker ve vanilya sekerini karistirip yavas yavas bu yumurtali karisima ekliyoruz ve 2 dakika daha cirpmaya devam ediyoruz.

2. Unu kabartma tozuyla iyice harmanlayip en kücük devirde dikkatlice bu karisima ekliyoruz ve yagli kagitla kaplanmis firin tepsisine bu karisimi döküp üzerini düzlestiriyoruz, aslinda fazla bir ugrasa gerek yok, cünkü akiskan bir hamur oluyor.

Pisirme süresi: 8 dakika
Firin ayari: 200 C derece

3. Pisen bisküviyi firindan alip düz bir zeminin üzerine ters cevirerek yagli kagiti üzerinden siyirip aliyoruz ve sogumaya birakiyoruz. Diger yandan soguk sütle krem santini cirpmaya baslayalim ve krem santiyi buzdolabina birakalim.

4. Soguyan bisküviyi 9 dikdörtgen parcaya keselim ve krem santiyi santi torbasiyla dikdörtgenin yarisina paylastiralim ve üzerlerine frambuazlarida koyalim, en son olarakta diger bos kalan yarisini üzerine getirip kremali bölümüne yapistiralim, üzerlerine pudra sekeri eleyip servise hazir hale getirelim.

Afiyet Olsun!!

Dienstag, 14. April 2009

KURU BÖRÜLCE PIYAZI VE MANGAL ZIYAFETI















Selam arkadaslar,
bizler icin uzun ve tatili bol olan bir hafta sonunu geride biraktik. Paskalya tatilinin son günüydü bugün. Yarin yine herkes isine geri dönecek, cocuklar icin daha bu hafta tatil devam ediyor.

Bugün bana Pazar günüymüs gibi geldi, herkes evde olunca, bazen sasiriyorum günleride veya ne cabuk yine hafta sonu olmus diye düsünmüyor degilim.

Pazar günü annemlerde diger uzakta oturan kizkardesimde gelince, ailecek hep beraber bir mangal keyfi yaptik.

Annemle salatalar konusunda biraz pisti olduk, annem kuru fasulye piyazini hazirlamis ve bende kendisine son bir telefon ettigimde oraya gitmeden önce, bende dedim kuru börülce piyazi yapacagim, malzemeleri hasladim bile ve soguyorlar diye, annem ne kadar sen yapma etme, baska bir yemek yaparsin, iki tür bakliyat agirlikli salata da olmasin desede, ben yine yapacagimi yaptim ve onu dinlemedim.

Tamam anne, olur falan filan dedim ve yine mutfagima geri döndüm ve calismalarima devam ettim. Ben bu kuru börülce piyazini cok seviyorum, börülcenin bir kere cok farkli bir aromasi olmasindan mi nedir, bizim kendi evimizde bu bakliyat bilinmezdi, bende bunu sonradan kesfettim diyebilirim.

Benim karsimda oturan kiz kardesimde yogurtlu havuc salatasi ve bir tepsi harika mandalinali peykek yapmisti. Bende bir cesit yesil karisik salata ve börülce piyazimla koyulduk yola, takim taklavat arabaya yüklemek zorunda kaldik, aslinda annemin evi bir adimlik yer ama esyalar ve Umut'un bebek koltugu oldugu icin mecburen arabayi kullanmak zorunda kaldik.

Annem de kuru fasulye piyazi, yogurtlu biber kizartmasi ve etleri, tavuklari, sisleri hazirlamisti.

Ha birde, biz mangal keyfinde mutlaka olmazsa olmaz sebzelerimizde vardir. Mangalin üzerinde mantar harika olur, mantarin icini oyup tuzlarsiniz ve mangalin üzerinde o güzelcene bir suyunu salar ve hüp diye mideye indirmelisiniz, bakin bir tadina cok güzel oluyor.

Mangala birde kabakta cok güzel yakisiyor, aslinda biz kabaklari dilimleriz ve zeytinyagi ve kurutulmus baharatlarla, sarimsak tozu ve biberlerle terbiyeleyip öyle mangalda pisiririz, daha dogrusu bizim beylerin basina kaliyor pisirma islemleri.

Mandalinali peykekin birde firinlanmis patates dilimlerinin resimlerini cekemedim maalesef, misafir telasi bir baska oluyor böyle organizasyonlarda, misafir olarak bir tek kiz kardesim yoktu uzaktan gelen, yaninda kendi kayinvalidesi ve onun esi de vardi, yani hep beraber cok güzel bir gün gecirdik. Yemekten sonra cocuklari kiz kardesim evin yanindaki parka götürdü ve oynatti.

Bir dahaki yaza o bücürlerin arasina benim tontis Umut'um da katilir diye düsünüyorum insallah, hayirlisiyla saglikli bir sekilde büyüsün benim kücük günesim baska da birsey istemiyorum.

Yine yazdim da yazdim, tüm bu ayrintilar sizleri belki ilgilendirmeyebilir, o yüzden hemen hazirlanisi basit ve bir o kadar da lezzetli olan börülce piyazinin tarifine gecelim o zaman!

KURU BÖRÜLCE PIYAZI

Malzemeleri:

- 500 gr kuru börülce
- 1 demet taze sogan
- 1/2 demet maydanoz
- 1 limonun suyu
- yeterince zeytinyagi
- tuz, karabiber, pulbiber
- üzerini süslemek icin kiraz domatesler

Yapilisi:

1. Börülceleri bir gece önceden ilik suda islattim ve sabahtan börülceleri yikadim, süzdüm ve düdüklüde tuzlu suda 10 dakika hasladim. Haslama isleminden sonra yine süzdüm ve sogumaya biraktim.

2. Soguyan börülceleri servis tabagina alip üzerine maydanozu ve taze soganlari incecik dogradim.

3. Ayri bir kasenin icinde taze limon suyunu, zeytinyagini ve diger tüm baharatlari karistirip salatanin üzerine gezdirdim ve dikkatlice karistirdim, börülceler ezilmesin diye. Belirli bir zaman sonra tüm sosu icine cekince lezzetini ondan aliyor.

Afiyet Olsun!!

Mittwoch, 8. April 2009



Merhaba arkadaslar,
dün burada havanin cok güzel olmasindan dolayi nerdeyse tüm günümüz disarida gecti. Umut'u bir tur babasi ve sonra aksama dogru yine ablasiyla ben gezdirdim. Temiz havada daha bir güzel uyuyor ve yiyor sanki bizim minik.

Bilgisayar basina oturmadigimdan dolayida Filiz ablanin ve Mutfaktaki Deli Esra'nin bana vermis olduklari Smart Blogger Ödülünü aldigimi ancak bugün gördüm ve ne yalan tabii ki cok sevindim!!!

Surada araniza geri döneli az bir süre olmasina ragmen sizlerle beraber olmak bana inanin cok iyi geldi ve benide cok motive ediyor.

Filiz ablacima ve Esra'ya buradan cok tesekkür ederim tekrar beni bu ödüle layik gördükleri icin.

Simdi bende aranizdan sectigim ve daha henüz yeni tanismamiza ragmen birbirimizle cok iyi kaynastigim bu arkadaslarima bu blog ödülünü veriyorum:

Semra Mutfakta

Atesböcegi Ümmühan

Baharat Tadinda

Sevde B. - Sayrem

Kural geregi, sectigim arkadaslara bizzat gidip ödüllerinden haberdar edecegim ve yukarida da gördügünüz gibi linkini vermis bulunuyorum.

Hoscakalin!!

Montag, 6. April 2009

AYNI HAMURDAN MINIK PIZZALAR VE PIDE CESITLERI







Merhaba arkadaslar,
yeni ve bol günesli baslayan bir haftada yine beraberiz. Dün hava tam aksine kapaliydi ama soguk degildi burada, bugün de güne günesle basladik, eh artik hep böyle olsun istiyoruz ama bakalim bahar bizleri aldatiyor mu, yoksa Almanya'da yine soguk günlere geri dönermiyiz??

Benim kendi özel bir sorunum var son günlerde:

Esime hep diyordum, bak bu seferki dogumdan sonra hic saclarim dökülmedi diye, bosuna gururlaniyormusun, son birkac günden beri felaket bir sekilde saclarimi kaybetmeye basladim. Umut tam 3 aylik oldu ve benim saclar bana bye bye diyorlar, bakalim bu gidisle herhalde bu hafta gidip kisa kestirecegim, böylelikle rahatlamis olurum. Birsey degil de, oglumun ellerine, üzerinde olmazsa hadi neyse, ama ona bir rahatsizlik vermesin gerisi önemli degil.

Dün yine Umut'u gezdirmekten geri dönüsümüzde ve karnimiz acikinca ne yiyelim, ne yapalim derken, fazla yemek-icmek isine de girmek istemedigimden hemen bu minik pizzalari ve pideleri hazirladim.

Hamurun tarifi benim herzaman kullandigim pufidik pogaca hamurundan yaptim, kesin basari garantisi veriyorum, aslinda 1 saat tepsi mayasi gerekiyor, ama biz fazla bekleyemedigimiz icin ben fazla mayalandiramadim, sizler denerseniz mutlaka bir saat tepside mayalandirin ki, daha bir güzel kabarsinlar.

Tam benim hamurlarla isim bitmek üzereyken karsimda oturan kiz kardesim elinde bir tabak katmer pogacalarla geldi ve bizler annemide cagirip caylarimizla birlikte güzel bir ziyafet cektik. Hamurun tarifini buradan alabilirsiniz, bu ölcülerle ben 2 tepsi minik pizza ve bir tepsi dolusu 3 cesit (pastirmali-yumurtali, beyaz peynirli-yumurtali ve sucuklu-yumurtali) pide cikarttim.

MINIK PIZZALAR

- dilimlenmis domates
- dilimlenmis beyaz peynir
- cekirdeksiz siyah zeytin
- cekirdeksiz yesil zeytin
- yesil sivri biber
- üzeri icin kekik

PIDELER (3 tanesi icin)

- 2 cirpilmis yumurta
- dilimlenmis sucuk
- ufalanmis beyaz peynir
- dilimlenmis pastirma

Pizzalarin ve pidelerin yanlari icin:

2 yumurta sarisi

Yapilisi:

1. Hamuru hazirladiktan sonra hamurdan yumurta büyüklügünde bezeler kopartip elinizin icinde yuvarlayin ve düzleyip tepsinize oturtun.

2. Önceden hazirladiginiz malzemeleri ilk önce beyaz peyniri ortaya koymakla, onun üzerine domates dilimini ve yanlarinada zeytinleri ve yesil biberi koymakla devam edin.

3. En son olarak pizzalarin yanlarina bir firca yardimiyla yumurta sarisini sürelim ve pizzalarin olmazsa olmazi kekik serpistirip önceden isitilmis firinda 180 C derecede kizarana kadar pisirelim.

4. Pistikten sonra firindan alip tepsinin üzerine bir aluminyum folyo sarip terlemesini ve daha da yumusak olmasini saglar.

5. Pideler icinde geriye kalan üc bezeden merdane ile pideler acip kayik sekline getiriyoruz, tepsiye aliyoruz ve üzerlerine önce malzemeleri sonra dikkatlice yumurtayi paylastirip onlari da ayni derecede firinliyoruz.

Afiyet Olsun!!!

Freitag, 3. April 2009

PATATES SIKMASI




Merhaba arkadaslar,
öncelikle hepinize hayirli Cumalar ve simdiden herkese güzel bir hafta sonu tatili diliyorum.

Bu gece boyunca nöbetteydim, Umut birkac günden beri gündüzleri aksama kadar uyuyup, geceleride gündüz edince, onun bu gidisatina bir dur demek istedim ama pek bir basarili olamadim sanirim, su anda iceride misil misil uyuyor. Bakalim onun bu davranislarini bugünde tolere edecegim, kendi yorgunlugumdan dolayi, bende birazdan az biraz uyumak istiyorum, tabii ki Umut'um uyanmazsa.

Aslinda bugün burada cok güzel ve günesli bir hava var, bol bol camasirlarimi yikadim ve Umut'u disarida gezdirmek istiyordum ama kendisi sansina küssün, uyumayi kendisi tercih etti, onu bir görseydiniz resmen ayakta uyuyor, balkonda biraz güneslendi kendisi ama bakalim, Allah sonumuzu hayir etsin!

Iki arada bir derede tabiriyle birde bu patates sikmalarini hazirladim bugün, öyle oturup keyifli bir sekilde yiyemedik ama arada atistirmalik icin iyi oldu, havalar böyle güzel iken bu tarz atistirmaliklar güzel oluyor. Bu tarifi bir ara cok yapardim, gecenlerde yemek kitabini karistirirken yine rastladim ve bugün tekrar yaptim. Hazirlanisi kolay ve lezzetli bir köfte, özellikle icindeki limondan dolayida tam benim agzima göre bir tat, söyle hafif eksili ve acili iyi gidiyor.

Kaynak: Ayse Tüter'le Ramazan Bereketi

PATATES SIKMASI

Malzemeleri:

- 1 su bardagi köftelik bulgur
- 1/2 su bardagi sicak su
- 2 kahve fincani zeytinyagi
- 1 büyük boy rendelenmis sogan
- 1 corba kasigi biber salcasi
- 2 corba kasigi domates salcasi
- 1 demet taze sogan
- 3 adet iri patates
- 1/2 demet maydanoz
- 1 limon
- kivircik veya marul
- kimyon
- karabiber
- pulbiber
- tuz

Yapilisi:

1. Bulguru sicak suyla haslayin. Kabarana kadar bekleyin.

2. Zeytinyagi ile birlikte sogani kavurun ve pembelesmesini bekleyin. Salcayi ilave edin ve birkac kez karistirin. Bulgurun üzerine bosaltin.

3. Yesil sogani, maydanozu yikadiktan sonra incecik kiyin ve bulgurun üzerine ekleyin.

4. Önceden haslanmis patatesleri soyun ve irice rendeleyin. Bulgurun üzerine ekleyin.

5. Limon suyu, kimyon, pulbiberi, karabiberi ve tuzu da ekleyin ve iyice yogurun.

6. Yogurdugunuz harctan parcalar koparin, avucunuzun icinde sikarak köfte haline getirin.

7. Kivircik veya marul yapraklarinin üzerine dizerek servis yapin.

Related Posts with Thumbnails

Hakkimda

Mein Bild
Merhaba! Cocuklugumdan beri baska insanlarin tencerelerinde neler piser veya buzdolablarinda neler neler var diye merak etmisimdir. Yakin oldugum insanlarin iste bu yerlerini de cekinmeden karistirmisimdir. Simdi ben büyüdüm, fakat meragim yine devam ediyor, bu yönümle de yine bir yanim cocuk kalmis sanirim. Simdi bu meraktan yola cikarak bende kendi mutfagimda sevdiklerim icin hazirladiklarimi kendi penceremden sizlere göstermeye calisacagim ve bu yolda hep birlikte ilerlemeye devam edecegim.

Benim Ayciceklerim

Benim Ayciceklerim

Follower

BLOG MANSET

Kategorilerim

Meine Blog-Liste