Montag, 31. August 2009

MISKET KÖFTE - PATATES - KIZARTMASi FIRINDA








Selam arkadaslar,
öncelikle hepinize huzurlu ve bereketli bir Ramazan ayi gecirmenizi diliyorum.

Aslinda bunlari biraz da utanarak yaziyorum, bugün Ramazan'in 10. günü, ama ben ancak simdi yine oturabildim pc'nin basina, aslina bakarsaniz oturmasina oturuyorum ama iste son zamanlarda biraz tembellik, biraz cocuklar ve bloglararasi yaz rehaveti derken Agustos'u da bitirdik.

Bizler bu arada, bu ayin 17, yani tam 17. Agustos günü Elda'min 10. dogum gününü kutladik ailecek. Tüm aile güzel bir mangal partisinde bulustuk, buralarda havalarin da son zamanlarda güzel gitmesiyle birlikte hersey cok güzeldi.

Kizimin bu dogum gününü hep biraz da buruk kutlariz aslina bakarsaniz, depremden dolayi hep aklimda olan sudur: Allahin isi iste, o gün binlerce insan göcük altinda kalarak can verdi, fakat bir taraftan da bizlere bu güzellige bagisladigi icin ne kadar sükretsem azdir.

Umut'um da bu aralar cok huzursuz, yemesi icmesi de iyi degil eskisi kadar, agzimiz sular seller gibi akiyor, fakat hala bir dis göremedik. Yakinda 8 aylik olacak bu normal midir? Gerci ilk disler ne kadar gec cikarsa o kadar iyidir diye duymustum, fakat Elda'ninkilarida hic hatirlamiyorum.

Ah evet, Elda bu hafta yüzme kursuna basladi, daha gecen seneden beri cocugum gidecekti bu kursa, fakat benim rahatsizlanmam, dogumum, toparlanmam derken bu seferki kursu kacirmadim ve hemen kayit ettirdim kendisini. 3 haftalik bir zaman diliminde cocuklar tamamen kendi kendilerine yüzmeyi ögrenecekler insallah.

Gelelim simdi bu aksam ki iftar menümüze:

Kremali mantar corbasi
Misket köfte - patates kizartmasi firinda
sehriyeli pilav
salata

Bu basliktaki yemek ismini ben uydurdum, su anda baska bir isim gelmiyor aklima, belki de yanlis bir tanimlama olacak. Ama ben kendi sevdigim sekilde hazirladim, yani kendim uyduruk birsey yaptim. Ramazan'in basindan beri biber-domatesi tavada az biraz sivi yagla güzelcene kizartiyorum, daha dogrusu önce ince sivri biberleri güzelcene kizartip, sonra da icine küp küp dogradigim domatesleri ekleyip, domateslerin sulari biraz ucana kadar ceviriyorum, hmmm harika oluyor valla. Esimle ben ve birde bizlere eslik eden Ramazan pidesi bunu cok sevdik, insani gercekten yedikce yemeye tesvik ediyor.

Onun icin bu yemekte birde onlari da eksik etmeyeyim diye böyle bir cözüm ürettim. Umarim sizlerinde hosuna gider, denemek isteyenlere simdiden afiyet olsun diyorum.

MISKET KÖFTE - PATATES - KIZARTMASI FIRINLANMIS

Malzemeleri:

Köfteler icin:

- Istenilen miktarda kiyma
- galeta unu
- 2 kücük sogan rendesi
- 2 sarimsak ezilmis
- tuz, kara biber, köfte baharati, kimyon
- 6 tane orta boy patates

Sos icin:

- 4 tane orta boy domates
- 6 - 8 tane ince sivri biber
- tuz
- sivi yag

Yapilisi:

1.
Öncelikle köfte harcini hazirladim, misket köfteler yuvarlayip biraz dinlenmeleri icin buz dolabina kaldirdim.

2.
Diger yandan patatesleri soyup, küp küp dogradim ve suya koydum daha sonra süzülmeleri icin bir süzgecin icine aldim.

3.
Iyice süzülmüs olan patatesleri genis bir tavanin icinde sivi yagda hafif renk alana kadar kizarttim. Tam pisirilmeyecek buna dikkat edin, daha firinlama asamasi oldugu icin.

4.
Patatesleri yine mutfak havlusuyla kaplanmis bir süzgecin icine aldim ki, iyice yaglardan arinsinlar diye. Ikinci asamada misket köfteleride hafif bir renk alana kadar kizarttim ve önceden borcama aldigim patateslerin üzerlerine yerlestirdim.

5.
Baska bir tavanin icine cok az bir miktar sivi yag ekleyip ilk önce biberleri iyice kizarttim, daha sonra üzerlerine önceden dogradigim domates küplerinide ekleyip, tuzunu da katip, biraz suyunu cekmesini bekledim ve ocaktan aldigim gibi köfte-patateslerin üzerlerine gezdirdim bu sosu.

6.
Önceden isitilmis 180 C derecelik firinda patatesler ve köfteler iyice pisip renk alana kadar firinladim. Firinlama islemi bittikten sonra borcami hemen firindan almayin, firini kapatip agzi kapali bir sekilde biraz bugulanip daha da yumusuyor bu yemek, yani bir kuruluk meydana gelmiyor firinlamadan dolayi.

Afiyet olsun!

Hepinize güzel bir hafta baslangici diliyorum ve öpüyorum..

Mittwoch, 5. August 2009

MUZLU VE CEVIZ-KARAMELLI MUFFIN








Selam arkadaslar,
öncelikle hepinizin Berat Kandili mubarek olsun demek istiyorum, tüm dualarinizin kabul olmasi dilekleriyle!

Bizleri soracak olursaniz bizler cok, cok iyiyiz. Buralardaki havalarin da cok sicak olmasi sebebiyle bizlerde hic evlerde durmadik son zamanlarda, bol bol gezdik.

Umut canimda 7 aylik olmak üzere önümüzdeki hafta, kendisiyle cok iyi anlasiyoruz. Ek gidalara geceli cok oldu, resimlerin birinde gördügünüz gibi cikolatali tabak mamasini yiyordu, bundan haric günde bir de sebzeli kavanoz mamalardan ve de yogurdunu yiyor. Babasindan dolayi alerjik bir risk tasidigi icin Umut'a her verdigimiz gidalari cok iyi düsünmemiz gerekiyor, ama Allah'tan simdiye kadar bir sorun yasamadik.

Bu muffinleri dün yaptim, bugün baktigimda sadece 2 tane kalmisti geriye! Dedigim gibi coktan beri pasta, börek, cörek islerine hic girismedim. Sicakta zaten insanin cani agir yemekler istemiyor, yazlik sofralar daha da bir güzel oluyor. Ama yaptigim herseyi de resimleyemedim son zamanlarda itiraf ediyorum.

Umut'un bugün yine bir asisi vardi, doktor bu asidan sonra onu bir daha 1 yasinda görmek istedigini söyledi, bizlerde bayagi bir rahatladik, insanin ici gidiyor iki tane igneyi yedi yine bacaklarina ve ikincisinden sonra da cok agladi.

Doktorun giris kapisinda d...z gribiyle ilgili bir de yazi vardi, eger hastaliktan süphe ediliyorsa mutlaka 3 defa zile basilmali diye yazmislardi doktor yardimcilari, bende bayagi bir korktum, hatta biz ordayken bile bir ara bekleme odalarin kapilarini kapatti kizlar. Benim duyduguma göre en cok ucak yolcularinda görünen bir hastalik salginiymis, birde dis ülkelerede tatilde olan Almanlar bu hastaligi oralardan da buraya getiriyorlarmis. Hepimizin hakkinda hayirlisi diyelim ve icimizi bozmayalim!

Evet, muffinlerde kalmistim en son yine. Cok uzun zamandan beri firinim pasta, kurabiye, börek ve cörek icin calismamisti, bu muffinleri bir taraftan cok olgunlasan muzlarimi degerlendirmek icin yaptim, bir yandan da cevizi cok sevdigim icin de harika bir uyum sagladi.

Karamelli cevizler hele ayri bir sölen oldu üzerlerinde bence, yerken insanin agizinda o karamelli cevizler nasil da güzel ......oh, gerisini sizler düsünün arkadaslar.

Piserken firininizdan yükselen harika muz ve iyice krokanlasan cevizlerin kokusunu da unutmadan yazmak isterim yani. Fazla övmeden tarifime hemen geciyorum.

MUZLU VE CEVIZ-KARAMELLI MUFFIN

12 adet icin

Malzemeleri:

- 100 gr yumusamis tereyagi
- 170 gr esmer seker
- 4 yumurta
- 50 ml aycicek yagi
- 2 olgun muz
- 2 yemek kasigi limon suyu
- 250 gr un
- 2 tatli kasigi kabartma tozu
- 1 yemek kasigi tereyagi
- 3 yemek kasigi dövülmüs ceviz
- 2 yemek kasigi bal

Yapilisi:

1. Karistirma kabinda ilk önce yumusamis tereyagini ve sekeri iyice karistiriyoruz, ardindan icine hemen yumurtalari da teker teker ekleyip, sekerler iyice eriyene kadar cirpiyoruz.

2. Olgun muzlari limon suyu ile birlikte bir catal yardimiyla iyice eziyoruz ve bir kenara aliyoruz.

3. Cevizli karamel icin kücük bir tencerenin/tavanin icine 1 yemek kasigi tereyagini alip eritiyoruz, arkasindan icine ceviz kiriklarini ve bali ekleyip söyle yaklasik 2 dakika boyunca icindeki malzemelerin iyice koyulasmasini sagliyoruz, dikkatli olmamiz gerek, cünkü cabucak yanabilir. Karamelin isi bitince onuda bir kenara alalim ve bekletelim.

4. Sonra yine hamurumuza yönelelim ve sekerler iyice erimisse, bu karisima ezdigimiz muzlari da ekleyip cirpmaya devam edelim.

5. Kabartma tozunu ve unu birlikte karistiralim ve eleyerek bu karisima ekleyelim ve karistirmaya cok iyi devam edelim.

6. Hamurun isi tamamlaninca muffin kalibina bir yemek kasigi yardimiyla paylastiralim hamuru ve üzerlerine birer tatli kasigi kadar cevizli karamelden ilave edip önceden isitilmis 180 C'lik firinda 25 - 30 dakika pisirelim.

NOT: Anlatimim biraz karisik oldu galiba ama önemli olan muzlari önceden ezmeniz ve karamelide hazirlayip hazir tutmaniz cok isinize yarayacaktir!

Afiyet Olsun!!!

Related Posts with Thumbnails

Hakkimda

Mein Bild
Merhaba! Cocuklugumdan beri baska insanlarin tencerelerinde neler piser veya buzdolablarinda neler neler var diye merak etmisimdir. Yakin oldugum insanlarin iste bu yerlerini de cekinmeden karistirmisimdir. Simdi ben büyüdüm, fakat meragim yine devam ediyor, bu yönümle de yine bir yanim cocuk kalmis sanirim. Simdi bu meraktan yola cikarak bende kendi mutfagimda sevdiklerim icin hazirladiklarimi kendi penceremden sizlere göstermeye calisacagim ve bu yolda hep birlikte ilerlemeye devam edecegim.

Benim Ayciceklerim

Benim Ayciceklerim

Follower

BLOG MANSET

Kategorilerim

Meine Blog-Liste