Selam arkadaslar,
haftanin ortasindan herkese merhabalar!
Az kaldi, bu haftayi da bitirmek üzereyiz, gecen hafta oldugum gibi bu hafta da cok yogun günler geciriyorum.
Birde gecenlerde sayfamin sablonunu degistirmistim, degistirmeden önce de sayfanin bir güvenli kopyasini hazirlamistim, sonra sablonu degistirdim ve tüm arkadaslarimin linklerini kaybettim, uzun aramalar da sonuc vermedi. Kopya ile de birseyler de basaramadim, bu gidisle bir yolunu bulamazsam tekrar hepinizi teker teker listelemem gerekiyor, su sebepten dolayi da sizlere ziyaretlerimde aksakliklar olabilir simdilik. Aranizda bu olayin aynisi basina gelenler var mi ve nasil bu durumu kurtardiniz??
Asil konumuza gelelim, gecen hafta bende costum ve hic cesaret edemedigim bir hamur isine giristim, ilk denememe ragmen harika bir sonuc aldim ve bu yüzden de cok mutlu oldum ve simdi de sizlerle paylasmak istiyorum. Nino'cugumuun uzun zamandan beri gözüme kestirdigim meshur carsaf böregini yaptim, hemde ispanaklisini, cok nefis bir börek oldu, kusuruma bakmayin ama övecegim bu sefer. Bu böregi bircok arkadasimda benden önce yapmisti, baktim onlar da cok memnunlar ve börekler dayanilmaz güzellikte bende kollari sivadim ve aksam gec saatlerde giristim islere. Servis halinin resmi yok maalesef, dedim ya, gecenin bir yarisi bittiydi islerim ve sonraki günde de cabucak tüketildigi icin hic bir resim yok elimde.
Hamurunu hazirlamak cok kolay zaten, birde hamurlari biraz actiktan sonra yagliyoruz ya, iste isin sirri bu yaglamada bence, cünkü hamur bu sivi yagi icine emdikce icinde sadece bir tatli kasigi maya olmasina ragmen harika bir sekilde kendini saliyor ve sekile giriyor. Ben aslinda hic carsaf veya sofra bezi kullanmadim, bu börek icin özellikle aldigim cirtlak ve zehirzemberek yesillikteki plastik masa örtüsünün üzerinde kendi ellerimle actim, yuvarladim ve sekil verdim, tabii ki isteyen orijinal haliyle calisabilir. Ben birde sadece ispanak degil de, icine birde yarim yuvarlak kalip beyaz peynir rendeledim, lezzetine lezzet katti valla.
Nino'cum, belki bir gün gelir de bu blog dünyasinda bazi tariflere ödüller dagitilirsa, bence bu böregin kesin bir ödüle layik ve bu güzel tarifi de bizlerle paylastigin icin tesekkürler arkadasim. Tarifi Nino'nun kendi kaleminden orijinal haliyle yaziyorum.
Nino'nun ispanakli carsaf böregi
Malzemeleri:
Hamuru icin:
- 2,5 su bardagi su ve süt (yari yariya)
- 1 tatli kasigi toz maya
- aldigi kadar un
- 1 yumurta sarisi (üzerine)
- 1 yemek kasigi sivi yag (hamurun icine)
- sivi yag (bezelerin arasina sürmek icin)
- tuz
Ic harci icin:
- 1 kg ispanak
- 1 adet büyük boy sogan
- 1/2 yuvarlak kalip beyaz peynir
- siviyag
- tuz
Yapilisi:
1. Öncelikle ispanaklari yikayip, dograyin. Sonra soganlari yemeklik dograyin. Sogani ve dogranmis ispanaklari cig olarak sivi yagla ve rendelenmis beyaz peynirle harmanlayip, tuz ilave edin ve karistirin.
2. Daha sonra derin bir kabin icinde mayayi, 2,5 su bardagi ilik süt ve su karisimi ile eritin. Icine biraz tuz ve sivi yag ekleyip karistirin. Aldigi kadar unla iyice yogurun. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp, yarim saat dinlendirin. Daha sonra hamurdan 6 - 7 tane beze yapin ce tepsiye dizin. Bezeleri merdane yardimiyla pasta tabagi büyüklügünde acin, yaglanmis servis tabagina koyun.
3. Bütün bezeleri bu sekilde acin ve bezelerin hem altini hem üstünü iyice yaglayin, üst üste koyun. Bütün bezeleri böyle acip, yagladiktan sonra carsaf veya sofra bezini yere veya yemek masasina serin. Actiginiz bezelerden birini carsafin üzerine koyun, dikkatlice her tarafindan cekistirerek fotograftaki gibi incecik acin.
4. Ispanakli harctan actiginiz hamurun üzerine serpistirin ve örtüyü kaldirarak hamurun iki tarafini fotograftaki gibi ortada birlestirin. Yagli kagit serilmis veya yaglanmis tepsiye, ister uzunlamasina, ister gül gibi kivrimli olarak yerlestirin. Tüm bezelere ayni islemi uygulayip, tepsiye dizin, üzerlerine yumurta sarisi sürün ve 200 derece firinda üzerleri kizarana kadar pisirin. Pistikten sonra böreklerin üzerine bez örtüp, 5 dakika dinlendirin ve dilimleyip, servis yapin.
Afiyet olsun!!