

Selam arkadaslar,
bugün burada cok güzel bir hava var, günesli ve insanin icini acan, biran önce kendini disariya atmak icin tesvik eden harika bir degisiklik bizim icin.
Su anda Umut bebegim babasiyla disarida günesi teninde hissediyor. Bende hemen firsattan istifade oturdum pc'nin basina:))
Dün aksamdan hazirladigim kuru patlican dolmalarimla bugün karsinizdayim.
Bu tür kuru dolmalar daha cok Güneydogu mutfaginda daha cok yaygin oldugu icin bizim oralarda pek bilinmez, bizdeki merak ve bir cok arastirmadan ve birkac kez yari diri, yari sert pisirilen kuru dolmalardan simdi cok iyi sonuc alan dolmalar bunlar. Ayarini tutturana kadar biraz ugrastim ama olsun bu lezzete degiyor dogrusu.
Ben en iyi sonucu ÖNCÜ markasinin patlican ve biber kurulariyla aliyorum.
Biber kurulari cok ama cok aci, maalesef cocuklar da yedigi zaman onlari pisiremiyorum, zehir gibi olduklari icin.
KURU PATLICAN DOLMASI
Malzemeleri:
- 1 paket ÖNCÜ patlican kurusu (25 adet)
- 15 yemek kasigi pirinc
- 1 büyük rendelenmis sogan
- 5 tane büyük dis sarimsak
- 1/2 cay bardagi zeytinyagi
- 1 yemek kasigi domates salcasi
- 1 yemek kasigi biber salcasi
- tuz, karabiber, pul biber, nane
Yapilisi:
1.
Tencerede kaynayan suyun icerisine patlican kurulari atilir ve haslanir.
Haslama isleminin tamamlandigini söyle anlarsiniz: Patlican kurularinin disini bir catal veya bicak yardimiyla kesebiliyorsaniz ve yumusak ise tamamdir.
2.
Haslama islemi sirasinda yikanmis ve süzülmüs pirincleri, sogan, sarimsak, salcalar, zeytinyagi ve baharatlarla birbirine karistirin (ben bu islem icin mecburen eldiven kullaniyorum, harc hem aci hem de cok kirmizi renkli oldugu icin).
3.
Haslanmis ve sogumus olan patlican kurularini dolma harciyla doldurun, fazla sisirmeden doldurmaya dikkat edin, cünkü sonra patlar veya ici pismez oluyor. Kurulari doldurun ve hafif yassiyarak resimdeki sekilde tencereye dizin, ben yaklasik iki sira dolma elde ediyorum bu ölcülerle.
4.
Dizme isleminden sonra hafif tuzlu ve sumak eksisi karistirilmis bir miktar kaynamis suyu dolmalarin hafif hizasina gelene kadar tencereye ekleyin ve üzerine camdan olan bir pasta tabagi kapatin ki, pisme esnasinda acilmasin dolmalariniz.
5.
Ocaginizi önce tencere iyice kaynayana kadar yüksek ateste tutun ve sonradan orta hararetli ayara alin ve agir agir suyunu iyice cekene ve pirincleri diriligini yitirene kadar pisirin, bunu da en iyisi bir catal yardimiyla pirincleri kontrol ederek yapabilirsiniz.
Pisirme isleminden sonra dolmalarinizi dinlendirin ve servise sunun.
AFIYET OLSUN!!!