Selam arkadaslar,
bugün sizlere cok güzel ve en önemlisi günesli bir günden yazabiliyorum, yazabiliyorum diyorum, cünkü malum burada haftalardan beri kar vardi heryerde ve cogunlukla grimsi havalar bizleri cok bunaltti. Cocuklar babalariyla beraber bu günesin tadini cikarmaya gittiler ve bende hemen firsattan istifade postumu yayinlayayim dedim.
Bugünkü tarifi ben nerdeyse her hafta yapar oldum son zamanlarda, haliyle vitamin takviyesi ve bol lifli ve saglikli beslenme derken, eh birde domuz gribi gibi bir balon medyada sisirilirken ve pofff diye patlamisken, böyle saglikli mamalar hazirlamak bir görev oldu biz annelere.
Bu sebze söleni ismini ben kendim uydurdum, yoksa brokoli-karnibahar-patates kavurmasi da olabilir ama cok uzun olacakti, benim ailem icin bir sölen gercekten. Hic böyle sebzeleri agzina koymayan esim bile cok severek tüketiyor artik bu harika yemegi veya garnitür demek daha dogru olacak, cünkü et ve tavuk yemeklerinin yanina pilav icin cok iyi ve doyurucu bir alternatif oldugu icinde.
SEBZE SÖLENI KAVURMASI
Malzemeleri:
- 1 karnibahar
- 500 gr brokoli
- 10 adet kücük patates
- 2 orta boy sogan
- bir miktar aycicek yagi
- tuz, karabiber, pulbiber
Yapilisi:
1.
Ocaga genis bir tencerenin icine su koyulur ve 1 yemek kasigi tuz ilavesiyle kaynamaya birakilir. Su isinirken sirasiyla karnibahar ve brokoliler kücük parcalara ayrilir ve yikanir bir süzgece alinir. Patatesler de soyulur ve ortadan ikiye bölünür suda bekletilir.
2.
Kaynayan suyun icerisine ben önce karnibaharlari haslamakla basliyorum.
Sizler istediginiz dirilikte haslayabilirsiniz, biz fazla yumusak degil de biraz daha diri ve kitir olmasini seviyoruz bu tür sebzelerin. Ama süre vermem gerekirse karnibaharlar yaklasik 10 dakika haslandi.
Ardindan da patatesleri hasladim, tabii onlar da istenilen dirilikte. Ve en son daha körpe olan brokoliler yaklasik 5 dakika boyunca haslandilar ayni tencerenin suyunda.
3.
Haslama islemi biten sebzeleri en iyisi bir kevgir yardimiyla sudan cikarip süzgece almak ve beklemek, zaten haslak olduklari icin böylelikle de biraz daha beklerken pismis oluyor bu sebzeler.
4.
Soganlar piyazlik dogranir ve genis bir tavanin/veya wok tavasi kullandim ben, icine alinir ve üzerine bir miktar sivi yag eklenir. Soganlar iyice kavrulur, hatta biraz esmerlesmesi de makbuldur, cünkü karamelize soganlari cok seviyorum. Kavrulan soganlarin icine pulbiber ve karabiber eklenir ve sirasiyla karnibahar ve patatesler icine katilir ve iyice harmanlanir. Bu islem icin en iyisi iki elinize birer kevgir alin ve sagli sollu karistirin alt üst ederek. Ezilme payi büyük olan brokoliler ise en son eklenir ve yine karistirilir, istege göre tuz biber ayarlamasi yapilir ve servise sicak bir sekilde cikarilir.
Biraz karisik bir anlatim oldu galiba, fakat ben kendi püf noktalarimi da paylasmadan bir tarif yayinlamak istemem hic bir zaman!!
AFIYET OLSUN!!