

Merhaba arkadaslar,
benim icin cok güzel gecen bir Anneler Gününü arkamizda biraktik.
Sizlerin de gecmis Anneler Gününüzü buradan bende tekrar kutlamak isterim gecikmeli olarak:))
Bugün tüm kardesler toplanip annemlerde güzel bir mangal keyfi yaptik, annemize ve kardesler arasinda bulunan annelerde unutulmadi tabii ki hediye alip-verme konusunda.
Yemegin ardindan tatli secenegimiz oldukca boldu. Annem kendi elleriyle hazirladigi Baklavayi sundu, diger kiz kardesim de bir pasta hazirlayip gelmis ve bende tabii ki eksik kalirmiyim. Dün aksamdan hazirliklarina basladigim muhtesem cheesecake'de bendendi.
Ama o kadar cok yenildi icildi ki, inanin tatlidan sonra kahve ile ikram edilen pastalara fazla yer kalmamisti midelerde. Yiyemeyenler paketleyip evlerine bir sonra ki cikolata krizinde yenilmek üzere götürdüler.
Bu cheesecake'i yapmak icin bayagi bir cesaretimi toparlamam gerekti. Nasil olur acaba tadi diye, cok endise icindeydim. Bir de icinde söyle bir degisiklik yaptim: Bu tarifin aslinda icine Türk kahvesi degil de Espresso kahvesi, yani cekilmisi, instant olmayacak koyuluyormus. Bende son Türkiye tatilimizde taze cektirdigim miss gibi Türk kahvesini kattim ve endiselerimin gereksiz oldugunu anladim. Türk kahvesi tadini cok hafif aliyorsunuz yerken, ehh buda bir arti puan daha sayilir benim icin.
Cikolata koliklerin tam agzina layik bu cheesecake söyle bir özetlersek icinde nerdeyse yarim kilo bitter cikolata ve yaklasik bir kilo da labne peyniri bulunduruyor. Ayrica tabaninda kullanilan kavrulmus toz findik da harika bir aroma katiyor bu pastaya.
Söyle ayda yilda bir yenilebilecek harika bir lezzet bence. Yapiminda zorlanmadim dersem yalan olur, valla nerdeyse pastanin tabanindan son pisirilme ve oda isisina getirip buz dolabinda birakana kadar bayagi bir zamanimi aldi.
Belki de bana öyle geldi ilk defa yaptigim icin.
Bende bu nefis, nerdeyse pralin tadinda bu pastamla sevgili
Zehra arkadasimin bu ayki
Cheesecake Etkinligine katiliyorum ve kendisine buradan kolayliklar diliyorum ve bu güzel etkinligin sonuclarini simdiden merakla bekliyorum.
TÜRK KAHVELI CHEESECAKE
(CHOCOLATE ESPRESSO CHEESECAKE)Malzemeleri:
Tabani icin:
- 90 gr rondodan gecirilmis etimek (Zwieback)
- 75 gr kavrulmus ve sogutulmus toz findik veya badem
- 60 gr tereyagi, eritilmis ve ilitilmis
- 2 tatli kasigi kakao
- 75 gr bitter cikolata, eritilmis
Tabanin yapilisi:1.
Firini 190 C derecede ön isitmaya alin.
Eritilmis bitter cikolata haric tüm malzemeleri karistirin ve 26 santimlik capinda bir kek kalibina elinizle iyice bastirarak zeminine yayin. Sonra firinda 9 dakika pisirin tabanini. Sogumaya birakin. Tabani iyice soguyunca üzerine eritilmis bitter cikolatayi bir silikon firca yardimiyla sürün. Bu islem tabanin sonradan yumusamasini önlüyor.
2.
Kek kalibinizi disindan 2 kez aluminyüm folyo ile iyice kaplayin ve her tarafin iyice izole edildiginden emin olun. Daha sonra tabani daha da iyi sogutmak icin en iyisi buz dolabina atin, bu arada da dolgusunu hazirlamaya baslayin.
Dolgu malzemeleri:- 200 ml sivi krema (Sahne)
- 3 yemek kasigi ince cekilmis Espresso kahvesi (ben Türk kahvesi kullandim)
- 3 yemek kasigi kakao
- 1/4 tatli kasigi tuz
- 470 gr bitter cikolata, parcalara bölünmüs
- 165 ml sivi krema (Sahne)
- 870 gr labne peyniri (Frischkäse)
- 200 gr toz seker
- 4 yumurta
- siyah frenk üzümü marmelati, üzerine sürmek icin
Dolgunun yapilisi:
1.
Firini 180 dereceye ayarlayin.
Büyük bir tencerenin icinde sivi krema, Türk kahvesi/Espresso, kakao ve tuzu kaynama noktasina getirin. Sonra icine bitter cikolatalari ekleyin ve sürekli karistirin, cikolatalar eriyene kadar. Dikkatli olun, kolayca yanabilir, bunun icin benim gibi isiyi azaltin en iyisi. Cikolatalar eriyince icine diger 165 ml'lik sivi krema da eklenir ve iyice karistirilir.
2.
Büyük bir karistirma kabinin icinde el mikseriyle labne peyniri, toz seker ve yumurtalar iyice cirpilir. Sonra icine yavasca cikolatali karisim azar azar eklenir ve her defasinda iyice birbirine yedirilerek karismasi saglanir.
Dolguyu önceden pisirilmis tabanin üzerine dökün.
3.
Folyolarla izole edilen kek kalibini ben firin tepsisine veya baska bu pastanin kalibindan büyükce bir tepsiye oturtun ve büyük tepsinin icine 3 santim kadar kaynar su doldurun. Pastayi 60 dakika pisirin ve firindan alip, aluminyüm folyoyu da cikartin kalibin yanlarindan. Bu yüzden folyo ile kalibin izolesini cok iyi yapmaniz lazim, icine su kacmamasi icin.
4.
Pastayi oda isisina getirin ve üzerini strecleyip en az 4 saat veya bir gece boyunca buz dolabinda sogutun. Servisten önce üzerine güzel parlamasi icin siyah frenk üzümü receli sürün ve misafirlerinize ikram edin.
AFIYET OLSUN!!