Dienstag, 16. Oktober 2007
Ye#27 Karadeniz Yemekleri ve Siron
Selam arkadaslar,
biliyorum sucluyum coktan beri birsey yayinlayamadim. Beni mazur görün lütfen, Ramazan, bayram telasi hepsi nasil birbirini kovaladi gitti ve bitti bile hic anlayamadim. Bizler iyiyiz Allah'a sükür. Siz arkadaslarimi ama hep izlemedeydim bu süre zarfinda. Artik daha da aktif olmaya calisacagim insallah.
Simdi gecelim asil konumuza, sevgili Yesim'in ev sahipligini yaptigi Karadeniz Yemekleri Etkinligine katilmamak olmazdi, gerci ben bir gün gec kaldim ama insallah benim sunumumu Yesim yine de kabul eder.
Bugün annemle birlikte sizlere yine bizim Gümüshane'ye özgü ve yöresel bir yemek tanitmak istiyorum. Bu sironu ben herzaman evde bulundurmadigim icin hemen annemlerin orada hazirladik ve resimledim.
Sironun yufkalari pistikten sonra henüz biraz sicakken rulu yapilip makarna gibi resimlerdede gördügünüz sekilde kesilir ve kurumaya birakilir. Daha sonra bir bez torbanin icerisinde muhafaza ediliyor kuru kalmasi icin. Siron bir nebzede benim cocuklugumun lezzetlerinden birisidir. Eskiden cocukken yillik izinimizde sironu cok severek ve bikmadan yiyorduk, sagolsun akrabalarimiz hic üsenmeden hazirlarlardi bizlere. Zaten göreceksiniz biraz sonra yapimida cok pratik ve kolay bir yemek.
Sevgili Yesim'ede etkinlikte kolay gelsin diyorum ve bu güzel etkinligin sonuclarini cok merak ediyorum.
SIRON
- Istenilen miktarda siron yufkasi
- 2 su bardagi sarimsakli ve tuzlu yogurt
- 2 yemek kasigi tereyagi
- 1 tatli kasigi kirmizi toz biber
- islatmak icin kaynar su
Yapilisi:
1. Siron yufkalari bir tepsiye dizilir ve biraz kaynar suyla islatilir. Su miktarini göz karari ayarlamak gerekiyor, zira ne fazla ne de az islatilmis olsun, cünkü yogurdun nemi bu yufkalari yeterince islatmaya yetmiyor. Suyun fazlasini bir kenarindan yufkalari düsürmeden tepsiden süzelim.
2. Daha sonra üzerine sarimsakli yogurdu dökelim ve her tarafina gelecek sekilde yayalim.
3. En son olarakta üzerine kücük bir tavada kizdirilmis tereyagini ve kirmizi toz biberli yagli karisimi dökelim dikkatlice her yanina gelmesi sartiyla.
4. Yemegin tam kivamina gelmesi icin biraz bekletelim ve ardindan zaten hemen servise hazir olmus oluyor ve afiyetle yeniliyor.
Afiyet olsun!
mrb güzel ve değişik bir tad bu teşekkür ediyorum hem katılımın için hem desteğin için
AntwortenLöschenkocaman sevgilerrr
canım ellerinize sağlık ama resimleri görmeiyoruzzzzzzz:((((((((sevgilerimle
AntwortenLöschenselam oldukça değişik bir yemek ellerine sağlık hoşçakal
AntwortenLöschenCanım ellerinize sağlık nefis görünüyor ama biz yufkaları nereden bulacağız yada yufkanın da tarifi varmı. Sevgilerimle...
AntwortenLöschencanim ellerine saglik nefis olmus sukur iyisin aramizdasin :D bizi o kadar bos birakma ;)
AntwortenLöschenKevsercim çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık.Almulanın dediği gibi yufkaların tarifini verebilirsen denemek isterim.
AntwortenLöschenSevgiler...
Kevserciğim,
AntwortenLöschenEllerin dert görmesin harika görünüyor..Bu arada nerelerdesin sesin soluğun çıkmıyor..haberlerini bekliyoruz..Eldacığımı öpüyorum
bende gümüshaneliyim ve sirona bayilirim,köy yemekleri sevilmezmi:))cok güzel görünüyor
AntwortenLöschenSüper olmuş ellerine sağlık
AntwortenLöschenNefis görünüyor ellerine sağlık
AntwortenLöschenMerhaba sayfaniza ilk ziyaretim sironunuzu gördüm cok sevirim olsada yesem simdi canim cekti neyse ben Berlin Neukölln`de yasiyorum sizin yasadiginiz yere bakarak cok kalabalik bir yer insan burda zamanin nasil gectigini bile anlamiyor neyse sironunuz cok güzel yazilarinizi okudum bazi insanlarin yazilarini okurken sikiliyorum ama sizin yazilarinizda sikilmadim.basarilarinizin devamini diliyorum.(Isterseniz linktausch yapabiliriz)Tesekkürler
AntwortenLöschen