Donnerstag, 6. September 2007

Minik kiymali pideler

 

 

 

 

Selam,
bugün cok kosusturmali bir gün gecirdik kizimla beraber. Ilk basta bir yerde danisma randevumuz vardi, eh orayi hallettikten sonra kizimin iki aydan beri bekledigi disci randevusu vardi saat 17.30 da. Hic beklemeden siramiz geldi ama birde Elda'ya sorun. Süt disinin birinde cürük olusmustu onu temizletipte dolgu yaptiracaktik. Benim kizimi görseniz disci koltugundan nerdeyse ucacakti korkusundan.

Zar zor ikna ettim yardimcisiyla kizimi ona agri kesici igne yapmalari icin, gecen gittigimizde ignesiz dayanmisti temizlik calismalarina, ama bu sefer durum kritikti ve Allah'tan doktorunu zorlamadan igneyi kabul etti ve benim icin zor dakikalar basladi.

Bir taraftan kizimin agzinin icinde kocaman bir alet takildi ve bugünlük sadece gecici bir dolgu yapti doktoru isinin fazla süreceginden. Bir dahaki haftaya yine oradayiz bakalim o zaman ne olacak. Benim kizim bir taraftan benim elimi birakmiyor, benden güc almasini bende istiyorum ama alan zaten dar, doktor, yardimcisi ve ben iyi bir üclü olusturduk ve oturumumuz bitti bugünlük. Yavrumu öyle orda görünce benimde icim icimi yiyordu, aranizdaki anneler anlarlar. Her ne kadar igne olduysada tuhaf ve rahatsiz edici bir durum haliyle cocuk icinde.

Aslinda bakarsaniz ben doktorundan o disi almasini rica ettim, zaten cürüdü ve süt disi oldugu icin, ama yok Almanlar bunlari bile illaki bir türlü is yapacagiz diye onarmaya calisirlar. Cocugumada derdi acisi kaldi, doktor ayrica birde belki bir daha ki haftaya igneye filan gerek kalmaz dedi, o zamana kadar disin siniri ölebilirmis.

Su anda misil misil uyuyor Elda, onun icin zor bir gündü. Kizim gayretle dayandi ama yine de aglamadi bunun icin bende cok gururluyum. Agrisi sizisi olursada doktor bize agri kesiciler verdi onlardan kullanirsiniz diye. Hatta yemeklerden ve asagida tarifini verecegim pidelerden bile yiyebildi cünkü bu pideler harika yumusak kivamda oldular ve hicte sert degildiler.

simdi tarife gecelim, iki konu da biraz alakasiz ama siz aldirmayin bana, ben sadece biraz icimi dökmek istedim bugünkü zor dakiklardan sonra.

Bu güzel tarif sevgili Esra'ya ait daha dogrusu söyle sayfasinin adini vereyim size (www.büyüleyenmutfakkokusu.blogcu.com). Bu pideleri yapmayi coktan beri koymustum kafama, görüntüsündede belli oldugu gibi hamuru harika yumusak bir kivamda. Hem hamurla calisirken hemde pistikten sonra. Vallahi tam bize göreydi, hatta bu pidelerin ilk tepsisi annemlerle kiz kardesime nasip oldu. Erkek kardesim burdaydi bilgisayar icin ve onunla birlikte hem annemlere hemde yolunun üzerinde olan kiz kardesime yolladim ilk pisen tepsiyi.

Minik kiymali pideler:

Hamuru icin:

2 su bardagi ilik süt
1 paket yas maya (42 gr)
4 yemek kasigi seker
1 yemek kasigi tuz
1 tatli kasigi mahlep
3/4 su bardagi sivi yag

Kiymali harci icin:

400 gr kiyma
2 tane orta boy sogan
6 tane yesil biber
2 tane domates
1 yemek kasigi salca
bir miktar sivi yag
tuz, karabiber, pul biber, kimyon
3 dis sarimsak

Üzerine sürmek icin:

2 yumurtanin sarisi

Yapilisi:

1. Ilitilmis sütün icinde mayayi eritelim ve diger malzemeleride karistirip kulak memesinden daha da yumusak bir hamur elde edelim. Hamur yogurulduktan sonra yaklasik bir saat boyunca sicak bir yerde mayalandirmaya birakalim.

2. Hamurumuz mayalanirken kiymali harci hazirlayalim. Ben kiymali harcimi her zaman kavurarak hazirliyorum. Ne de olsa kiyma, benim icin pismisi daha makul ve saglikli.

3. Ilk önce soganlari rondodan gecirdim ve tavanin icine aldim. Daha sonra yesil biberlerin cekirdeklerini cikarttiktan sonra onlari da rondoya attim ve soganlarin yanina aldim. En son domateslerde rondodan gecirildi ve tavada yerini aldi.

4. Tavanin icine bir miktar sivi yag ekleyip ve de kiymayi da icine katip bir güzel kavurdum harcimizi. Daha sonra icine 1 yemek kasigi salcayi ve baharatlarida ekleyip bir kenara aldim.

5. Mayalanan hamurdan kücük bezeler koparip bir merdane yardimiyla istedigim büyüklükte actim ve üzerine kiymali harctan koydum, yanlarini ve uclarini kivirarak üzerlerine yumurta sarisi sürdüm ve firinda üzerleri ve altlari kizarincaya kadar pisirdim.

6. Pideler pistikten sonra onlari tepsiden plasik bir kabin icine aldim ve üzerine bir mutfak bezi örterek biraz daha yumusamalarini sagladim.

Bizim cok hosumuza gitti ve cabucakta tüketildi. Bu tariften benim yaklasik 3 tepsi pidem olustu ve bir tepsiye 6 tane geliyordu.

Yumusacik pufidik pideler icin denemenizi tavsiye ederim.

Sevgili Esra'ya da bu güzel tarifi bizimle paylastigi icin tesekkür ederim.

Afiyet olsun!
Posted by Picasa

23 Kommentare:

Baharcicegi hat gesagt…

Kizinin disciden korkmasi normal ben bile bu yasta disciye gidince koltuga yapisirim.Minik pidelerin gecenin bu saatinde gördüm herhalde rüyama girer,aciktim birden,eline saglik canim

Anonym hat gesagt…

slm canım:)
offf bu neeee gecenin bu saatinde şimdi kalkıp pide yapasım geldi)))
çook güzelll ellerine sağlık canım öpüyorum sevgiler

Anonym hat gesagt…

günaydin kevsercigim
kizina cookkk gecmis olsun canim insallah haftaya halledersiniz disci demede ne dersen de benimkilerde cok korkuyor disciden ama kontrole sürekli götürürüm benim icin öp eldacigimi pidelere gelince varmi öyle herkese veripte bize sadece bakin demek simdi kahvaltidada iyi giderdi vallahi bir dahaki sefere bende isterim ona göre öptüm canim sakin ve güzel bir gün dilerim hayirli cumalar

Anonym hat gesagt…

merhaba,

öncelikle minik kızına geçmiş olsun bir an önce biterde sağlığına kavuşur umarım.

ve canım pideler gerçekten nefis görünüyor el elden üstündür diye boşuna dememişler harikasın. mennun kalmana çok sevindim benimde baş mayalı hamur tarifimdir.

ellerine sağlık canım görüşmek üzere sevgiler

NiNo hat gesagt…

off canim enfes gorunuyorlar elerine saglik bende enson gecen sene yapmisti vakit gelmis galiba :D agzimin suyu akti :P

Anonym hat gesagt…

Merhaba canım, öncelikle kızına geçmiş olsun, ama hiç öyle düşünme Türkiye'de de artık kolay kolay süt dişlerini çekmiyorlar, benim eşimde diş hekimi, çünkü zamanından önce çekilen süt dişleri ağızda bozukluklara yol açabiliyor. Ağızda tedaviyle ne kadar korunabilirse o kadar iyi, doktoru en iyisini yapmış canım.
Canım ellerine sağlık, pideler nekadar güzel olmuşlar, ah şimdi olsada yesek, afiyetler olsun. Esracımada tarif için teşekkürler, sevgiyle seni ve kızını öpüyorum...

Tijen hat gesagt…

Merhaba sevgili Kevser,
Ben de bugün siteye cevizli pestil fotoğrafı koymuştum. Aşağıdaki yazıdaki pestili (sen köme diyorsun değil mi? farklı adları var Türkiye'de) görünce çok mutlu oldum. Siteni linklerime ekledim demek için gelmiştim, sürpriz oldu.

Anonym hat gesagt…

selam canim,eldaya cok gecmis olsun gercekten yavrularinin agrisi oldumu en cok anneler üzülüyor,ben de oglumla carsamba günü discideydim.yillik dis kontrolu.disleri cok sükür saglammis cürük yoktu yani ama dis taslarini hemen temizledi doktor.cani biraz yandi,onun cani yandiginda benim icim sizladi,annelik böyle iste.Pidelerin de sahane,ben de denerim artik,ellerine saglik canim.

Anonym hat gesagt…

Selam Kevser, nasilsin?? Valla ben ugramayali harika seyler eklemissin. Özellikle tatil hediyelerine bayildim. Yanilmiyorsam pestil, degilmi?? Bende coook severim. Ama pidelerinde harika görünüyor canim ellerine saglik, selamlar..

Anonym hat gesagt…

Ne kadar güzel gözüküyor pideler :)

ellerinize sağlık.

Bu sırada dişçi fobisi benimde var. Kızınıza çok geçmişler olsun..

sımmsıcak sevgiler...

Leziz Sofralar hat gesagt…

Kevser'cim ellerine saglik bu kadar yogunluga ragmen yorulmamis kiymali pede yapmissin enerjine hayran kaldim canim:))sevgiler...

Anonym hat gesagt…

selam kevser ben bir arkadaştan uğradım blogun çok hoşuma gitti bundan böyle her zaman uğrrım inşallah bende seni beklerim sevgilerimle yaptıkların için ellerine sağlık bay melek

Anonym hat gesagt…

:Elda masallah cok dayanıklı bır cocukmus..Ben bıle su yasımda korkarım dıscıden..Pidelerde o kadar harıka görunuorki,, ıste olmasam acaıp cnm cektı kesın yapardım cnm...

sevgıler
fıdan

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Kevser,
Pideler çok nefis görünüyorlar.Hele aşağıdaki kömeler ve pestiller ise apayrı bir lezzet benim için..Gönlüne sağlık Kevser'ciğim.
Kızın için geçmiş olsun.Telkinle onu bu korkudan birazcık olsun uzaklaştırabilirsin,eğer sende korkmuyorsan..))

Sevgilerle

Anonym hat gesagt…

şimdi kalk pide yap olur mu bu ne güzel bir lezzet olmuş ellerine sağlık
mutlaka denemeliyim

Nilay Cinisli hat gesagt…

Kevser'cim merhaba,
Yine döktürmüşsün vallahi..Ellerine sağlık ..Elda'ya geçmiş olsun dileklerimi iletirmisin,benim için onu öpersin :)
Sevgiler..

hayat hat gesagt…

Günaydın Kevser'ciğim,Eldaya geçmiş olsun.Kim korkmuyor ki:) dişçi koltuğundan aferin ona hiç ağlamamış.
Canım pidelerde harika görünüyor.Ellerine emeğine sağlık.Afiyetler olsun.
Sevgiyle kal...

serinmavi hat gesagt…

Eline sağlık canım.Hayırlı ramazanlar diliyorum....


Selamlar....

Damak Tadı hat gesagt…

Sevgili Kevser'ciğim,
Sana ve ailene mutlu,huzurlu,bereketli bir ramazan diliyorum canım.

Sevgilerimle

Anonym hat gesagt…

selam kevsercigim dogumgünü seni bayagi yordu herhalde kac gündür ugramiyorsun özlettin kendini ayricada hayirli ramazanlar canim öptüm keskinlininmutfagi.blogcu.com

Anonym hat gesagt…

hayirli ramazanlar diliyorum kavsercim

Anonym hat gesagt…

Merhaba,
Sitenizi yeni gördüm herşey birbirinden güzel. Pidelere de ayrıca bayıldım. Ellerinize sağlık...

Özlem'den Sevgiler...

Anonym hat gesagt…

Süpermiş ellerine sağlık!!

Related Posts with Thumbnails

Hakkimda

Mein Bild
Merhaba! Cocuklugumdan beri baska insanlarin tencerelerinde neler piser veya buzdolablarinda neler neler var diye merak etmisimdir. Yakin oldugum insanlarin iste bu yerlerini de cekinmeden karistirmisimdir. Simdi ben büyüdüm, fakat meragim yine devam ediyor, bu yönümle de yine bir yanim cocuk kalmis sanirim. Simdi bu meraktan yola cikarak bende kendi mutfagimda sevdiklerim icin hazirladiklarimi kendi penceremden sizlere göstermeye calisacagim ve bu yolda hep birlikte ilerlemeye devam edecegim.

Benim Ayciceklerim

Benim Ayciceklerim

Follower

BLOG MANSET

Kategorilerim

Meine Blog-Liste