Freitag, 21. September 2007

Ramazan etkinligi ile yufka kizartmasi

 

 

 

 

Selam arkadaslar,
bu mubarek ay icin özel bir etkinlik hazirlayan www.diyalogyemekleri.blogspot.com'dan sevgili Süheyla'ya burdan tesekkür etmek istiyorum. Ayni zamanda kendisine de kolay gelsin diyorum ve sabirsizlikla bekliyorum sonuclarini. Ben dünden beri biraz tereddüt yasiyorum nasil yapacagim, nasil yollayacagim diye. Hatta Süheyla'lada yardim icin bir mail atmistim, sagolsun kendisi hemen cevap verdi telasli mailime ve bakalim sonra nasil olacak yollayabilecekmiyim. Bu benim daha ilk etkinligim onun icin de ayri bir heyecan yasiyorum kendi icimde.

Ben bu etkinlige bizim Gümüshane'ye özgü bir tarifle katilmak istiyorum.
Aslina bakarsaniz bu bildigimiz tava böregi diyeceksiniz simdi aranizdan bazilari. Ben daha kendi cocuklugumdan hatirliyorum bu tavalar bizim köyde önceden bakirdandi ve her genc kizin ceyizindede bulunan önemli bir mutfak araciydi. Ben daha bugün annem'den gidip bu devasal boyutlardaki tavayi aldim. Anneminkide tabii ki bakirdan degil, o daha Türkiye'de bir kösede yatiyor. Bu tavayi babamlar birkac yil önce getirdiler Türkiye'den, bu tavanin ici teflon kapli ve calismasi daha kolay. Boyutlari büyük oldugu icin ben biraz zorlandim bu tavayla calisirken ama sonucta yine basardim sayilir. Bu tava benim ocagimin üstü cam oldugu icin tam oturmadi ocagin üzerine bende cevire cevire pisirmeye calistim.

Bu böregin yufkalarini galiba Temmuz'da annemle birlikte hazirlamistik. Bu özel bir Ramazan ayi hazirligi kapsaminda yapilan birsey. Annemler yufka, siron ve gözleme hazirladiydilar bizim burdaki komsularla beraber ve Ramazan'da kullanmak icin bir kenara aldiydilar. Gözlemeler buzlukta muhafaza edilebiliyor. Siron da yine yufkayi katlayarak kesilen bir sekli, bunuda kurutup sonra üzerine sarimsakli yogurt ve kizdirilmis yag ile servis edebilisiniz.

Bu arada, bu büyük tavalarin icinde sadece börek cörek degil de, bizim oralarda balik, kizartma, makarna kizartmasi hersey yapilabiliyor. Pratik olan kapagi ile börekleri alt üst cevirmek kolaylasiyor bu arada. Ben yine fazla uzattim galiba simdi tarife gecelim.

Yufka kizartmasi

6 tane kuru yufka
200 gr kiyma
1 sogan
sivi yag
tuz, karabiber, pul biber, kimyon
maydanoz

Yapilisi:

1. Ilk önce ise kiymamizi kavurmakla baslayalim. Kücük bir sogani rondodan gecirip tavanin icine biraz sivi yag ilavesiyle alalim ve biraz cevirelim. Daha sonra icine kiymalari da alip bir güzel kavuralim. Icine baharatlarida atip en son olarak kiydigimiz maydanozlari icine atalim ve karistiralim ve bir kenara alip bekletelim.

2. Daha sonra 6 tane kuru yufkayi bol soguk suyla muslugun altinda islatalim ve genis bir alana yayalim. Zaten suyun etkisiyle hemen yumusacik oluveriyor yufkalar. Benim yufkalarimda az buz kirilmalar meydana geldi ama önemli degil. Tavaya yufkalari alirken yamalaya yamalaya dösedim. Sizler isterseniz 3 katin arasina sadece kiyma koyabilirsiniz, benim ic harcim fazla kactigi icin ben 2 siraya bir sira kiymali harc koydum. Tabii ki, ilk sira yufkayi koymadan tavamizi yaglamamiz gerekiyor ve de son siranin üzerine de sivi yag gezdirmeniz gerekiyor yanmasin diye.

3. Tüm bu islemler tamamlandiktan sonra böregi altli üstlü cevire cevire pisirelim orta ateste. Ben dedigim gibi cevirmek icin genis capli tava kapagindan yararlandim ve kolaylikla pisirdim böregi.

Ben ilk defa kendi evimde yaptim bu börekten, anneme gittigimde annemde kendileri icin iftara peynirlisinden pisirmisti. Babam cok sever bu tür bizim oralara özgü mamalari onun icin. Bu tavalarla daha neler neler yapiliyor, ileride sizlerede daha genis baska tarifler de gösteririm insallah.

Denemek isteyenlere afiyet olsun diyorum ve cok güzel bir etkinlik olacagindan eminim, Süheyla'yada tekrar tesekkürler ve kolay gelsin diyorum.

Hoscakalin ...
Posted by Picasa

24 Kommentare:

esra(büyüleyenmutfak) hat gesagt…

merhaba;

canımcım bu ne hoş bir tarif ne güzel bir anlatım...

bende bir sürü yufka ekmek var onunla yapabilirm sanırım bu tarifi

ellerine sağlık sevgiler

minikkusum hat gesagt…

MERHABA CANIM
hosgeldiniz sefalar getirdiniz
bende tanistigima memnun oldum ve cok guzel tariflerle karsilastim
elinize,yureginize saglik
eviniz huzurlu,sofraniz bereketli olsun hayirli ramazanlar,iyi sahurlar canim sevgiler

Selen hat gesagt…

Sevgili Kevser,
Ellerine sağlık. Logoyu hemen eklediğin için de çok teşekkürler :)

Selen hat gesagt…

Bana mail atabilir misin? Mail adresini bulamadım da. Benimki profilimde var. Sana birşey yollamam lazım da :) süpriz

ozlemhan hat gesagt…

Canım benim çok memmun oldum merak ettim gümüşhanenin neresinden mail atabilirmisin.bu yufkalardan annecimde hersene yapar sağolsun banada verir.Çok pratik bir okadarda güzel oluyor.Ama ben katlayarak tek kişilk yapıyorum.annenin ve senin ellerine sağlık canım

Tijen hat gesagt…

Sevgili Kevser,
Mutfakta Zen'i linklerine eklediğin için çok teşekkürler. O hızla ben de gidip ekledim ama bir baktım ki zaten varmış, sonra da güldüm kendime. Güzel bir haftasonu diliyor, uzaklardan selam gönderiyorum.

Anonym hat gesagt…

selam kevsercigim
etkinlige katilmissin böreginle hayirli olsun börekte harika ellerine saglik bende cok katilmak istedim etkinliklere ama cesaret edemedim birde nasil oluyor felan onu tam anlayamadim neyse bos ver hadi sana iyi hafta sonlari öptüm canim görüsürüz

NiNo hat gesagt…

mmmmmmmmmmm enfes bu ara cok canim ceksede bu tarz lezzetleri tutuyorum kendimi harika olmus canim ellerine saglik

Anonym hat gesagt…

selam canım size ziyarete geldim bu börek bende çocukluğumu hatırlattı. annanem yapardı bunun ıspanaklısını vede sobanın üzerinde tepsiyi çevire çevir pişirirdi. çokta lezzetli olurdu harika olmuş ellerinize sağlık sizi listeme ekliyorum bende beklerim hoşçakalın

Kevser - Elda'nin Annesi hat gesagt…

MELEK ICIN:

Melek'cim, bana iki sefer yorum yazmistin, sagol. Ama seni ziyarete gelmem icin senin de adresine ihtiyacim var, blogunu belirtirsen sevinirim ve hemen seni ziyarete gelirim canim. Bak bekliyorum, hoscakal, sevgilerimle.

Anonym hat gesagt…

Kevser'cim nefis görünüyor. Kardeşimin kayınvalidesi gelirken getirirse bende denemek isterim. Ellerine sağlık. Hayırlı ramazanlar..

Anonym hat gesagt…

aman ne hoş ne keyifli ne güzel ne en güzel ellerine sağlık

Leziz Sofralar hat gesagt…

Kevser'cim tarif tam benlikmis hazir yufkam varken bende deneyeyim ellerine saglik görüntüsü aklimdan cikmaz simdi :))sevgiler...

Anonym hat gesagt…

kevser cım, anneannem yapar bu yufkalardan bızlere.. gercekten de hazır yufkalardan cok daha lezzetlı oluyorlar.ellerınıze sağlık.

Anonym hat gesagt…

Kevsercigim,
Karadenizli bir esim oldugu icin hele Ramazanda sahur aksami mutlaka bir adet tava borek yapmam gerekiyor :) Kiymali , peynirli ve pirincli olarak genelde sahiir gunlerde yapiyorum. Oruc icin sade icine birsey koymadan yapmam gerekiyor. Guzel bir anlatim ve ellerine saglik..

Anonym hat gesagt…

Canım bu böreğin hiç fırına girmeden böyle güzel piştiğini görünce şaşırdım gerçekten çok nefis ve lezzetli bir görüntüsü var
ELLERİNE SAĞLIK
iyi pazarlar
Eliminemeği

Anonym hat gesagt…

kevsercigim etkinlige katil demissin ama nasil oldugunu pek anlamiyorum onun biraz aciklarsan iyi olur birde su banmer yapistirma olayi nasil oluyor merak ettim sevgiler görüsürüz
ayse

Anonym hat gesagt…

Selam Kevser'cigim. Öncelikle sana cok tesekkür ederim güzel yorumun ve dogum günümüzü hatirladigin icin. Gercekten cok sevdindim. Ayri bana verdigin fikir icinde sana bir tesekkür borcluyum. Sen söylemesen hayatta aklima gelmezdi "1" pastasi yapmak. cok güzel bir pastam oldu sayende. yakinda resmini yayinlayacagim canim. simdilik hoscakal. iyi pazarlar.

Selcen Şenocak hat gesagt…

Kevser'ciğim ellerine sağlık canım çok güzel bir tarişf eminim nefis olmuştur. Yazını okurken gülümseyerek okudum ben de bu tavayı komşumda görmüş ve çok beğenmiştim bu yaz tatilinde memleketine gitti ve geçen hafta geldi banada senin tavanın aynısını getirmiş onun kullandığı bakırdı ama artık değişmiş teflon olmuş dedi çok memnun oldum çok güzel bir tava ben çok beğendim sadece sapından dolayı hiç bir dolaba sığmadı o kadar yokda çok leziz börek oluyor bir günde hamsi tava yapğacağım bu tavada kapağı ile çok kolay çeviriliyor.sevgilerimle canım:)

Anonym hat gesagt…

Etkinlik icin hazirladiginiz borek cok guzel elinize saglik.
Kurutulmus yufka ile borek cok lezzetli oluyor bilirim

Nilay Cinisli hat gesagt…

Kevsercim,
İlk önce ilk etkinlik tarifin hayırlı olsun hayatım :)Artık tüm etkinliklerde de güzel tariflerini görmek isterim..Ellerine sağlık harika olmuş..Canım da nasıl istedi sabah sabah :)
Öpüyorum canım

Anonym hat gesagt…

Süper olmuş ellerine sağlık en yakın zamanda deniyeceğim

Anonym hat gesagt…

Çok güzeller ellerine sağlık

ÇAVUŞOĞLU ÖMER hat gesagt…

jkdfjkdkjskljsdakl

Related Posts with Thumbnails

Hakkimda

Mein Bild
Merhaba! Cocuklugumdan beri baska insanlarin tencerelerinde neler piser veya buzdolablarinda neler neler var diye merak etmisimdir. Yakin oldugum insanlarin iste bu yerlerini de cekinmeden karistirmisimdir. Simdi ben büyüdüm, fakat meragim yine devam ediyor, bu yönümle de yine bir yanim cocuk kalmis sanirim. Simdi bu meraktan yola cikarak bende kendi mutfagimda sevdiklerim icin hazirladiklarimi kendi penceremden sizlere göstermeye calisacagim ve bu yolda hep birlikte ilerlemeye devam edecegim.

Benim Ayciceklerim

Benim Ayciceklerim

Follower

BLOG MANSET

Kategorilerim

Meine Blog-Liste