Freitag, 3. August 2007

Annemlere yolluk

 

 

 

 

Merhaba,
yarin annemler ve kücük kizkardesim kendi ailesiyle Türkiye'ye dogru yola cikiyorlar. Allahin iziniyle saglikli bir sekilde gidip gelirler insallah. Babamlar onlari Istanbul'a birakip Zonguldak/Eregli'ye dogru evlerinin oldugu yere dogru devam edecekler. Bu arada hayir Zonguldakli degil Gümüshane'liyiz, fakat babamlar bundan 25 yil önce oralari cok begenip orada birseyler yapmaya karar vermis ve iyi de yapmis. Benim esim de Eregli'den, biz de orada tanistik onunla ve 10 yil öncede evlendik. Yani bundan benim de bir Eregli gelini oldugum ortaya cikiyor! Annemler Eregli'de birkac gün dinlendikten sonra asil uzun bir yol daha olan Gümüshane yolculuklarina devam edecekler, malum memlekettede cok akraba ve en önemlisi pamuk anneannem onlari bekliyorlar. Babam daha cok yaylalari, dag tepe gezmeyi de cok sevdigi icin onu evde göremezsiniz zaten bu süre zarfinda. Kiz kardesim de bir Trabzon gelini oldugu icin o da esinin ailesinin yanina Sürmene'ye dogru ucacaklar haftaya pazartesi günü ve orada bir süre kalip tekrar Istanbul'a dönecekler. Simdi uzun yolculuk icin bende bir katkida bulunayim dedim ve sevgili Fidan'in (www.fidaneli.blogspot.com) blogundaki pofuduk pogacalari yaptim. Bu tariften cok, cok memnunum hic beni simdiye kadar utandirmadi ve daima begenildi. Sanki hamuru pistikten sonra bir pamuk gibi oluyur, yerken bile öyle hafif ve yumusak ki sanki nasil anlatayim sizlere pamuk yiyor gibi oluyorsunuz. Cok lezzetli ve hafif, fakat bu arada bu tarifin hamuru öyle kulak memesi kivaminda olmayacak, Fidan'inda belirttigi gibi bu hamur daha yumusak olacak onun icin biraz bezelere ayirirken zorluk cikarabiliyor bu hamur ama elinizi yaglarsaniz daha kolay calisabilirsiniz.

Fazla uzatmadan gelelim tarifine:

4 corba kasigi seker
4 cay kasigi tuz
1 su bardagi sivi yag
1,2 su bardagi süt
1/2 su bardagi su
1 paket yasmaya (42 gr)
1 tatli kasigi mahlep
aldigi kadar un

Ici icin:

yarim demet maydanoz
1 yuvarlak kalip böreklik peynir

Üzeri icin:

2 yumurta sarisi
birkac damla yag
1 tutam seker
cörekotu/susam/hashas tohumu

Yapilisi:

1. Ilk önce ilitilmis sütün icine sekeri ve mayayi ufalayip 10 dakika kadar kabarmasini bekliyoruz.

2. Kabarmis süt karisimi kabimiza alip icine diger malzemeleride ekleyip karistiriyoruz ve yukarida da belirttigim gibi hamurumuzu kulak memesi kivamindan daha da cok yumusak bir kivam elde ederek yoguruyoruz. Yogurmasi zaten kolay oluyor yagli bir hamur oldugu icin, sadece bezelere ayirirken biraz zorluk yasayabilirsiniz hamurun yumusak kivamindan dolayi bunu da elinize biraz yag veya un bulayarak önleyebilirsiniz.

3. Kücük bezelere ayirdigimiz hamurun icine yaptigimiz peynirli icten bir cay kasigi kadar koyup kapatalim.

4. Bu islem de tamamlandikten sonra yaklasik bir saat gibi bir tepsi mayasi süresi gerekiyor.

5. Tepsi mayasi geldikten sonra da üzerine 2 yumurta sarisi (seker ve yag parlaklik sagliyormus) sürerek ve cörekotu/susam/hashas tohumu serpistirdikten sonra 180 dereceli firinda üzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.

6. Pogacalarimiz pistikten sonra firindan cikaralim ve hemen üzerine yarim su bardagi su serpistirelim, bu da bu yumusakligi elde etmek icin bir püf noktasi. Bu islemden sonra ben pogacalarin üzerini temiz bir mutfak beziyle örtüp sogutmaya birakiyorum.

Bu tariften ben tam bir firin tepsisi ve bir de yuvarlak pizza tavasi dolusu pogaca elde ettim.

Denemenizi mutlaka tavsiye ederim. Deneyenlere de afiyet olsun derim!

Hoscakalin
Posted by Picasa

4 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Slm larr, öncelikle tarifimi beğenip birde üstüne denemiş olmanız ve memnun kalmanız beni gerckten cok sevındırdı:)) Ellerinize sağlık.. Gerçekten cok lezzetli oluyor.. Sizinkiler de tam pofuduk olmuşlar.. Ayrıca link verdiğiniz için çok tsk ler.. en kısa zamanda ben de sizi eklemek isterim

Sevgiler
fidan

Anonym hat gesagt…

süper olmuş ellerine sağlık

Anonym hat gesagt…

merhaba.malzemelerde 1,2 süt demişsiniz.1 ya da 2 bardak mı?

Anonym hat gesagt…

merhaba.malzemelerde 1,2 süt demişsiniz.1 ya da 2 bardak mı?

Related Posts with Thumbnails

Hakkimda

Mein Bild
Merhaba! Cocuklugumdan beri baska insanlarin tencerelerinde neler piser veya buzdolablarinda neler neler var diye merak etmisimdir. Yakin oldugum insanlarin iste bu yerlerini de cekinmeden karistirmisimdir. Simdi ben büyüdüm, fakat meragim yine devam ediyor, bu yönümle de yine bir yanim cocuk kalmis sanirim. Simdi bu meraktan yola cikarak bende kendi mutfagimda sevdiklerim icin hazirladiklarimi kendi penceremden sizlere göstermeye calisacagim ve bu yolda hep birlikte ilerlemeye devam edecegim.

Benim Ayciceklerim

Benim Ayciceklerim

Follower

BLOG MANSET

Kategorilerim

Meine Blog-Liste